Główna » Bez kategorii » Ekologiczne rolnictwo i żywność

Ekologiczne rolnictwo i żywność

Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalistą w sektorze spożywczym, rolnikiem, nauczycielem, studentem czy też zainteresowanym konsumentem powinieneś wiedzieć co to rolnictwo ekologiczne i w jaki sposób ekologia wpływa na ochronę zasobów naturalnych, bioróżnorodności i dobrostanu zwierząt, oraz w jaki sposób przyczynia się do rozwoju społeczności. Rolnictwo ekologiczne to w ostatnich latach stale rozwijający się sektor rolnictwa i produkcji żywności. W Polsce cały czas rozwijający się rynek napotyka wiele barier i problemów w zakresie planowania, produkcji i dystrybucji produktów ze względu na brak edukacji i promocji bycia eko.

Rolnictwo ekologiczne jest specyficzną formą gospodarowania i produkcji żywności, gdzie żywność wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Dzięki wykluczeniu pestycydów i nawozów sztucznych nie powoduje zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych, ogranicza wypłukiwanie składników pokarmowych z gleby, sprzyja różnorodności biologicznej, wymaga niewielkich nakładów energii i wytwarza żywność wysokiej jakości.

Czy to możliwe? Żwiększająca się świadomość odbiorców wymusza na producentach dbanie o środowisko, a popyt wpływa na rosnącą popularność produktów ekologicznych.

Rynek rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej w Polsce jest w fazie rozwoju. Wielkość rynku jest trudna do ustalenia, gdyż formalnie kanały dystrybucji i sprzedaży nie są w pełni ukształtowane a producenci często wolą eksportować produkty niż starać się dystrybuować w kraju. Koszty promocji i dystrybucji są nadal wysokie. Całkiem dobre rezultaty przynosi lokalna dystrybucja w dużych aglomeracjach miejskich gdzie świadmość ekologiczna jest wysoka, a popyt na zdrową żywność rośnie. Koszt żywności ekologicznej cały czas jest zbyt wysoki a często konsument nie wie co kupuje.

Jak być eko? Może kupować certyfikowaną żywność ekologiczną?

Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się nazwa producenta i przetwórcy lub sprzedawcy oraz nazwa lub kod jednostki certyfikującej. Rolnicy i producenci żywności ekologicznej mogą zamieszczać wspólnotowe logo ekologiczne w przypadku, gdy 95% składników produktu zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi, a produkt był nadzorowany podczas procesu produkcji.

Podobnie jak rolnicy, także sektor przetwórstwa musi spełniać określone wymagania, by na produktach móc stosować logo i znakowanie wspólnotowe lub krajowe. Nowe Rozporządzenie ujmuje to m.in.:

  • produkcja musi opierać się głównie na składnikach pochodzenia rolniczego
  • dozwolone nieekologiczne składniki rolnicze muszą być zatwierdzone przez Komisję lub państwa członkowskie UE
  • bardzo ograniczone ilości dodatków i substancji pomagających mogą być stosowane tylko w określonych przypadkach zatwierdzonych przez Komisję
  • niedozwolone jest stosowanie substancji aromatycznych i barwników
  • składniki ekologiczne i typowe muszą być zawsze oddzielnie przechowywane, transportowane i przetwarzane

Wynika stąd, że wpływ regulacji UE i rosnący popyt wraz z zwiększającą się świadomością społeczną powoli polepszają rozwój rolnictwa ekologicznego i promocję żywności ekologicznej. Rynek ma jednak jeszcze wiele przeszkód:

Czynniki utrudniające rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce:

  • trudne do oszacowania zapotrzebowanie
  • brak promocji
  • niska świadomość społeczna
  • niedostatecznie wykształcone kanały dystrybucji i promocji,
  • wysokie ceny – czasem cena produktów ekologicznych wielokrotnie porzewyższa ceny „normalnych” czy też „typowych” produktów i ma rangę produktów luksusowych
  • trudność rozprowadzania produktów w supermarketach i sieciach sprzedaży

Jakie współczesne eko-produkty możemy znaleźć w sklepach?

  • żywność dla dzieci
  • wino wyprodukowane z ekologicznych winogron
  • piwo
  • jogurty
  • ciasta i ciasteczka
  • chleb
  • płatki śniadaniowe
  • różne rodzaje mięs
  • soki owocowe
  • owoce i warzywa w puszkach
  • kawa
  • herbata

Smacznego ;)

(zdjęcie tytułowe wiki, opisy m.in. ec.europa.eu)
Add Comment Register



Wypowiedz się

Twój adres email nie będzie publikowanyPola wymagające wypełnienia *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>